19. helmikuuta 2018

Älä koskaan sano näitä asioita ihmiselle, jolla on mielenterveysongelmia

Huomio. Postaus sisältää kirosanoja. Ei, en oo pahoillani.
"Ota itseäsi niskasta kiinni!" (ota ite)

"Ryhdistäydy." (ryhdistäydy ite)

"Älä murehdi turhia." (kiitti mut ei auttanu)

"Jollakin on asiat huonommin." (hienosti ajateltu hermanni)

"Se on asenteesta kiinni!" (oisin terve jo jos asenteesta ois mikään kiinni)

"Et oo vaan vielä oivaltanu elämää." (haista kakka)

"Minäkin parannuin, miksi sinä et?" (koska ollaan kaks eri ihmistä, vau)

"Miten voit elää noin?" (koska siivoaminen ei nyt vaan oo mun listalla ykkösenä)

"Kaikilla on joskus vaikeaa." (vau miten hieno oivallus)

"Piristy!" (no sehän onki ratkasu)

"Käyt vaan ulkona niin helpottaa."(vittuku jaksais ulos asti)

"Ala urheilemaan! Liikunta auttaa!" (vittuku jaksais)

"Kokeile joogaa/meditaatioo." (kokeile ite)

"Muistathan syödä vitamiinit?" (muistin, oon edelleen sairas! kappas keppanaa)

"Metsässä mieli rauhoittuu!" (mitä jos menisit sinne ite)

"Yrität vaan päästää irti siitä!" (ai laitanko silmät kiinni ja toivon, että sairaus katoais. oisinpa tajunnu)

"Pitäiskö sun vaihtaa alaa?" (aa tietty koska mun sairaus johtuu ulkoisista tekijöistä)

"Ruokavalion muuttaminen vois auttaa. Syö terveellisesti!" (no jos se ois ratkasu niin oisin jo terve)

"Ajattele positiivisia asioita ainoastaan!" (no jos se ois ratkasu niin oisin jo terve)

"Mun rakkaus parantaa sut." (no ei muuten paranna)

"Kyllä se siitä ajan kanssa sitten!" (no vittu millon HÄ)

"Tää on vaan joku vaihe." (aaaa!! siks tätä onki kestäny vuosia)

"Sulla on niin paljon syitä olla onnellinen!" (en oo kiittämätön, mulla on sairaus eikä vittu mikään asenneongelma)

"Pitäiskö sun löytää uus harrastus?" (no sanoppa että mistä löydän siihen ensin voimia? ja siis, en tiennykkään että mun parannus vois olla jalkapallo tai neulominen)

"Syöt lääkkeitä ja ne sekottaa sinun pään!" (jos en söis näitä lääkkeitä niin asiat ois paljon huonommin eli ooppas hiljaa)

"Tuo on kaikki vaan sun pään sisällä!" (EI VITTU NIINKÖ)

"Miten voit olla väsyny ku et edes tee mitään?" (sairaus on jännä juttu)

"Miksi et muka pystyisi?" (aoefjghdiugseiogjrsoigjaop)

"Sä vaan kuvittelet kaiken." (haistappa paska)

"Ai ootko vieläkin sairas?" (olen, kiitti muistutuksesta mut muistan kyl itekki)

"Oot kyllä aika laiska." (ja sinä oot paskapää)

"Et näytä siltä, että sulla ois mielenterveysongelmia." (no miltä ne sun mielestä näyttää hä?? annan vinkin: esim. tältä. vai pitäiskö mun olla tukka takussa ja rasvasena, paskaset vaatteet päällä, naama norsunvitulla että otat mut tosissaan????)

"Oot niin nuori! Sulla on koko elämä edessä!" (vais niin)

"Kaikki parantuu!" (no ei muuten parane saatana)

"Ootko kokeillu x?" (olen/en. silti sairas)

"Siitä traumasta on jo x aikaa! Miten se vieläkin voi vaivata sinua?" (haistappa paska)

"Miten voit olla masentunut kun käyt töissä/meikkaat/harrasta/mitätahansa?" (no katoppa ku me sairastavat ollaan yksilöitä ja sairauksia on eriasteisia että mitäpä jos et niputtais meitä yhdeksi mössöksi KIITTI)

"Jos pääsisit töihin niin elämä lähtis rullaamaan!" (no perkele miepä menen)

"Ehkä sun ei pitäis käydä töissä niin helpottais." (....)

"Hymyile enemmän, se auttaa!" (voin vaikka teipata suupielet ylöspäin ja voin luvata etten parane sillä)

"Olit ennen niin iloinen/pirteä." (kiitti ku huomasit. sieki olit ennen kiva)

"Ajattelee aikaa ennen sairautta." (no miepä ajattelen. katos vain, edelleen sairas)

"Sie vaan esität." (ja sie oot vaan kusimulkku)

"Oot niin hyvä tyyppi, että varmasti paranet!" (aaa en tiennykkään, että mun mahikset parantumiseen kulkee käsikädessä mun Mahtavan luonteen kanssa. sanoisitko jollekin jolla on syöpä, että "kyllä sie paranet ku oot nii KIVA". no et sanois eli äläpä viitti)

"Oot aiheuttanut tän itelles." (tähän ei oo ees sanoja. syytäppä minua vielä kerran sairaudestani niin blokkaan sut elämästäni kokonaan TAI oikeastaan esim. nyt)

"Ei sulla ees oo diagnoosia ongelmaan x niin et oikeasti oo sairas." (kuuleppa nyt persemato, en oo vielä jaksanu/pystynyt/kyenny hakeen apua ongelmaani mut se on silti olemassa joten ooppa hiljaa)

"Sun fobia on vaan kuviteltua! Ei tässä oo mitään pelättävää." (luulitko tosiaan, etten tiiä pelkoni olevan täysin irrationaalista? tiedän joten mee pois kommenttis kanssa)

"Kaikki parhaat on hulluja / nerouden ja hulluuden raja on häilyvä!" (voi nyt jumalauta. käytäppä sanaa "hullu" vielä kerran mun kuullen. ja me ei eletä missään hiton Liisa ihmemaassa -maailmoissa senki persekarva)

"Sun pitäis pudottaa painoa, se auttais." (ylipainoset kuulee tätä AINA, ihan sama mikä sairaus vaivaa niin se liitetään ylipainoon ja se on täyttä paskaa)

"Aurinko auttaa." (jaaha no kappas oon sairas vaikka paahtaisin itteäni 24/7 auringossa)

"Tunnenko sinut todella?!?!? Mitä jos mielialalääkkeet ovat vaikuttaneet persoonaasi?"  (just nyt toivoisin, ettet tuntisi minua ollenkaan)

"Ei niitä ääniä kannata kuunnella!" (ai hitto oisit heti sanonu)

"Jos pääset ylös sängystä niin kyllähän sie jaksat siivotakin." (en muuten jaksa)

"Jos oikeasti haluaisit kuolla niin oisit tehny sen jo." (tähän en halua ees vitsailla mitään koska tää on pahinta paskaa mitä voi sanoa. voi haluta kuolla ja silti pelätä sitä.)

"Jos et jaksa koulu/töitä/arkea niin et voi jaksaa kyllä hauskapitoakaan." (... miksi ees avasit suusi)

"Oletko oikeasti hakenut apua ongelmiisi?" (no mitäs veikkaat meninkö läpällä sairaalaan vai en)

"Miten sulla voi olla sosiaalisten tilanteiden pelko jos pystyt käyttämään sosiaalista mediaa?" (ei helvetti kysyitkö tosissaan tota nytten vai mitä persettiä)

"Oonko mie ihan paska vanhempi/kaveri/läheinen kun oot niin sairas?" (miten ees onnistuin kääntään tän ittees.. mun sairauden... miten....)

"Masennus ei ole sairaus." (onhan se)

"Sulla oli ihan kivaa eilen/joskus!" (kyllä, niin olikin. olin eilen/joskus sairas myös)

"Eihän sulla oo syytä olla ahdistunut/masentunut." (no katoppa ku sairaus ei pahemmin syitä kattele)

"Oot vaan niin herkkä." (ja sinä olet kakkapökäle)Note: jooga ja lenkkeily ja ruokavalio ja vitamiinit ja muukin voi tukea hyvinvointia, mutta ne ei oo mitään ihmeparannuksia eikä niitä välttämättä sairaana jaksa edes miettiä. Mielenterveysongelmat ei oo mikään päätös. Kukaan meistä ei päättänyt sairastua, älä siis kohtele asiaa niin.

Sinä terve ihminen,

mieti ennen kuin avaat suusi, että mitä sanot. Jos sulla niin paljon häiritsee sairaan tuttavasti sotkuinen asunto, tarjoa siivousapua äläkä tuomitse. Konkreettinen apu on tosi kiva juttu! Tarjoa apua ja tukea. Ole läsnä ja kerro sairastavalle, että hänellä on merkitystä.
Älä sano "mene lenkille", vaan tarjoudu lenkkiseuraksi. Tarjoa kokkausapua tai tukea kaupassa käymisen kanssa. Konkreettista apua on usein vaikea pyytää, koska siihen liittyy niin voimakas häpeä. Tarjoa sitä siis itse! Aina sitä ei oteta vastaan, mutta tärkeintä on, että tarjouduit.

Kaikki nuo kommentit yllä on vaan haitallisia ja ärsyttäviä ja perseestä. Ymmärrän, että useinkaan niiden sanoja ei halua pahaa mutta let me tell you: se on kamalaa ja minä ja muut toivotaan, että lopettaisit sen. Jos oikeasti parantuminen ois niin helppoa niin luuletko tosiaan, että meitä mielenterveysongelmaisia ois näin paljon? Siinäpä sulle mietittävää.

(Postaus koottu twitterin tuella. Pyysin mielenterveyskuntoutujia ja mielenterveysongelmista kärsiviä kertomaan asioita, mitkä ärsyttää eniten. Tässä kokosin ne + omani yhteen. Kiitos twitter. Olette best. Päivitän postausta jossain vaiheessa varmasti, koska lista on aika pitkä.)

p.s.
Vihainen postaus koska minä ja muut ollaan sanottu nää asiat kiltisti jo tuhat kertaa. Aina ei huvita olla Kiltti ja Kiva sellaisille, jotka vähättelee sairauksia tai yrittää kokonaan kiistää niiden olemassaolon. Eli älä tule tonepolisoimaan tähän. Minua ei kiinnosta.3 kommenttia:

  1. Nämä on oikeasti tärkeitä pointteja ja auttaa tulemaan toimeen mielenterveysongelmista kärsivien kanssa. Mutta olisiko tähän mahdollista saada jatkona, mitä voi sanoa? Koska näitä lukeneena alkaa tuntua, etten uskalla kommentoida enää mitenkään ystäväni huonoina päivinä pahentamatta vaan tilannetta. Miten lohdutan ja tappelen mielen peikkoja vastaan valaakseni uskoa parempaan huomiseen, kun en voi mitään sanoa ja sanomattomuus taas tuntuisi, ettei mua kiinnosta. En ole mikään sanaseppo muutenkaan. Mukaan tarjoutuminen on lähes aina poissa laskuista, kun asun ihan toisessa päässä Suomea.

    VastaaPoista
  2. Hei kaikki online-katsojat, olen Annette Mentzek-Petander, olen kotoisin Vaasasta, täällä jakaakseni minulle tehtyä upeaa työtä. Kolmen vuoden avioliiton jälkeen aviomieheni kanssa 2kids kanssa, aviomieheni alkoi käyttäytyä omituisesti ja lähteä ulos muiden naisten kanssa ja osoittanut minulle kylmää rakkautta, useaan otteeseen hän uhkaa erottaa minut, jos uskallan kysyä häntä hänen suhteestaan ​​muihin naisiin, olin täysin tuhoutunut ja hämmentynyt, kunnes vanha ystäväni kertoi minulle Internetin nimeltä Dr. Igbinovia, joka auttaa ihmisiä, joilla on suhde- ja avioliitto-ongelmia rakkausloitsujen voimalla, ensin epäilin siitä, onko sellaista koskaan olemassa, mutta minä päätti kokeilla sitä, kun otan yhteyttä häneen, hän auttoi minua heittämään rakkausloitsun ja 48 tunnin sisällä aviomieheni palasi luokseni ja alkoi pyytää anteeksi. Nyt hän on lopettanut lähtemisen muiden naisten kanssa ja hän on kanssani hyvästä ja tosielämästä . Ota yhteyttä tähän suureen rakkaudenloitsijaan, jotta suhdesi tai avioliitto-ongelmasi voidaan ratkaista tänään. Hän parantaa myös hiv / aidsia, hepatiittia, matala-asteista laskurinhoitoa, syöpätauteja, kuitumaisia ​​sairauksia, Gonorrea, Fallopian putkia, raskautta, heppereitä. kaikki kiitokset tohtori Igbinovialle, hän voi myös auttaa sinua, ota suoraan yhteyttä häneen, jos tarvitset hänen apua hänen WhatsApp häntä kohtaan +2348144480786 tai sähköpostin kautta, doctorigbinovia93@gmail.com kiitos siitä, että vietit aikaa kanssani ......

    VastaaPoista
  3. Eli älä puhu mielenterveysongelmaiselle?

    VastaaPoista