28. marraskuuta 2016

Vahingossa viraaliksi eli miten tehtiin #tissiviikko?

Viime viikolla vietettiin tissiviikkoa. Minä, Elina Sorsa eli @sorseli, olin toinen sen takana häärineistä voimista, joka hämmentyneenä seurasi alati laajenevaa kampanjaa ja kasvavaa osallistujajoukkoa. Miten tähän päädyttiin ja miten se oli mahdollista?


Kaikki lähti muutamasta ohimennen ratikassa kirjoitetusta twiitistä. Noin vuotta aiemmin olimme Sannan (@pohjoistuulesta) kanssa snäpänneet yhden päivän ajan rintaliiveissä kehopositiivisuuden puolesta. Tänä vuonna tempaus laajeni viikon mittaiseksi kampanjaksi tissien yliseksualisointia vastaan.

Tunnin mittaisen puhelun aikana ideoimme kampanjan perusajatusta, kuva- ja muuta materiaalia sekä käytettävää hashtagia. Vielä saman päivän aikana ilmoille lähti ensimmäinen twiitti, jossa #tissiviikko tuotiin muun maailman tietoisuuteen. Twiitti keräsi sen julkaisua seuranneen puolentoista viikon aikana yli 97 500 näyttökertaa Twitterissä.

Kampanja herätti runsaasti ajatuksia, innostusta ja vihaa jo ensimmäisten päivien aikana, lähes viikko ennen varsinaisen kampanjan alkua. Ylilaudalle tehtiin seuraavan kahden viikon aikana useita ketjuja, joiden tärkeimpänä tarkoituksena oli kampanjan ivaaminen ja sen perustajien sekä osallistujien häiriköinti.


Varsinainen some-myrsky alkoi kuitenkin vasta, kun kampanja saatiin virallisesti käyntiin ja #tissiviikko nousi viraali-ilmiöksi jo ensimmäisenä päivänään. Kuvia alkoi virrata Twitterin lisäksi myös Instagramiin ja Facebookiin ja saimme tasaiseen tahtiin yhteydenottoja muun muassa toimittajilta ja kulttuuritoimijoilta, jotka halusivat olla kampanjassa tavalla tai toisella mukana.

Alussa kohtaamastamme vastustuksesta huolimatta #tissiviikko jaksoi kasvaa ja hengittää koko pitkän viikon ajan. Alkuviikko kului pitkälti informaation jakamisen merkeissä: jatkuvasti oli osallistuttava keskusteluihin, annettava lisätietoa, korjattava väärinkäsityksiä ja kannustettava osallistujia. Lopulta kampanja kasvoi sellaisiin mittasuhteisiin, että se lensi ja liiti ilman meitäkin. Ihmiset ottivat sen omakseen, jakoivat kokemuksiaan ja kävivät keskustelua useilla sellaisillakin areenoilla, joista meillä ei ollut kampanjaviikon aikana tietoakaan.
Mutta miksi #tissiviikko menestyi?


Hyvä kysymys, etenkin kun kampanjan takana on kaksi yksityishenkilöä, jotka eivät varsinaisesti tavoitelleet kansallisesti viraalia some-ilmiötä.

Lukuisien keskustelujen tuloksena löysimme muutaman syyn, jotka vaikuttivat olennaisesti kampanjan menestykseen:

 1. Timantinkovaksi hiottu ulkoinen viestintä. Yksinkertainen, helposti muistettava hashtag. Ajoissa annettu, selkeä ja tiivis informaatio. Kampanjan alettua helposti jaettavissa ollut kampanjamateriaali, jossa oli riittävästi ja selkeästi kerrottu kaikki oleellinen. Tarkkaan harkitut sanamuodot ja myös niiden osalta selkeä viestintä väärinymmärrysten ja virheellisen uutisoinnin välttämiseksi. Jatkuva Twitter-läsnäolo, jolla varmistettiin mm. se, etteivät trollit ja häiriköt omi kampanjaa itselleen.
 2. Saumaton ja viivytyksetön sisäinen viestintä: olimme jatkuvassa yhteydessä ja pidimme toisemme ajan tasalla kampanjan uusimmista käänteistä. Lisäksi konsultoimme toisiamme jatkuvasti sellaisten asioiden tiimoilta, joita emme olleet alkuvaiheessa tulleet ajatelleeksi. Esimerkiksi jokaisen haastattelun yhteydessä kävimme puhutut asiat yhdessä läpi ja pyysimme median taholta korjauksia, mikäli sellaisille oli tarvetta.
 3. Kampanjan ydinsanoma on kohderyhmälle tuttu ja muillekin helposti ymmärrettävissä. Samaistumiskokemus oli tärkeässä roolissa kampanjan leviämisessä, ja monet osallistujat ovat kertoneet oivaltaneensa jotain uutta elämästään ja kehostaan kampanjan myötä. Kampanja on siis myös sanoittanut jotakin sellaista, josta monilla on jo kokemusta.
 4. Vihaajat vihaa eli se, että meillä kummallakin oli valmiiksi jo jonkinasteinen maine Ylilaudan vihakerhoissa. (Huom. Tätä emme suosittele hankkimaan.)
 5. Rakastajat rakastaa eli se, että meillä kummallakin oli jo valmiiksi paikka sellaisessa Twitter-yhteisössä, joka haluaa vaikuttaa yhteiskuntaan ja osallistua sen muutostyöhön omassa arjessaan.
#tissiviikko lukuina 


Kampanjaviikon (21.-27.11.2016) aikana #tissiviikko oli näyttävästi esillä eri puolilla somea ja mediaa. Tässä lopulliset luvut ja linkit. • Nyt.fi 22.11.2016: Tissiviikko on käynnissä somessa – kysyimme kampanjan ideoijalta, mistä on kyse
 • MeNaiset 23.11.2016: Naiset jakavat tissiviikolla kuvia rinnoistaan – mistä on kyse?
 • Radio X3M 23.11.2016: Bröstkampanj retar trollen
 • Iltalehti 23.11.2016: Tissiviikko ylistää rintoja: tavoitteena normalisoida rinnat
 • Ilta-Sanomat 23.11.2016: Suomalaisnaiset paljastavat rintansa somehaasteessa: ”Olen jo vuosia vältellyt avonaisia kaula-aukkoja”
 • Voice.fi 23.11.2016: Nyt vietetään tissiviikkoa - katso mistä oikein on kyse
 • Lisäksi #tissiviikko näkyi tavalla tai toisella useammalla radiokanavalla.Upeasti menneen #tissiviikko-kampanjan tekijät Elina Sorsa ja Sanna-Mari Paakki haluavat esittää erityiskiitoksen niille median edustajille, jotka pitivät huolta uutisoinnin asianmukaisesta kielestä. Kampanjan kantavana arvona on alusta asti ollut inklusiivisuus ja sukupuolittavan kielen välttäminen, ja suurin osa julkaisuista on tätä noudattanut.

Elina ja Sanna muistuttavat, että tissit eivät ole sukuelin tai sukupuolisidonnainen ominaisuus.
Tämä kampanja on aina ollut ja on edelleen kaikille sukupuolille avoin.

Tuhat kiitosta jokaiselle osallistujalle. 

Olette upeita ja täynnä voimaa. 

Pysykää rakkaina.Kirjoittanut: Elina Sorsa @sorseli 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti